ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 
 
Αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί και να καταλάβει πως λειτουργούν τις δημοτικές υπηρεσίες οι εκλεγμένοι και οι υπάλληλοι – διευθυντές υπηρεσιών γενικότερα, θα πρέπει να διαβάσει τα παρακάτω!!!
Η ΔΕΥΑΗ, εκτός από τις κοινότητες Ραγίου και Κεστρίνης του δήμου Φιλιατών (θα το δούμε σε επόμενο «μάθημα»), υδροδοτεί και τον οικισμό με τα λιγοστά σπίτια στο φράγμα Καλαμά (Τσαγγέικα) και μερικούς παρακείμενους στάβλους. Για καταναλώσεις από το 1996 έως το 2009 η ΔΕΥΑΗ με το αριθ. πρωτ. 2235/14-9-2009 έγγραφό της ζήτησε να της καταβληθούν 230.504 ευρώ και προσδιόρισε την τιμή του νερού σε 0,50 ευρώ ανά κυβικό. Τώρα πως προέκυψε το ποσό αυτό για 13 ολόκληρα χρόνια, καθώς και αν από το 1996 έως το 2009 η ΔΕΥΑΗ είχε προβεί σε κάποιες νόμιμες ενέργειες, για να ζητήσει το οφειλόμενο ποσό και να έρθει σε συμφωνία, ή ίσως και διακανονισμό με τον Δήμο Φιλιατών, ή ξαφνικά μετά από χρόνια ζητάει ένα εξωπραγματικό ποσό που δεν υπάρχει περίπτωση να το λάβει (ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος) δεν το γνωρίζω. Δεν είναι άλλωστε ο πρώτος λογαριασμός που αφήνεται να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και τελικά να παραμείνει απλήρωτος για χρόνια. Είναι πάρα πολλοί, δυστυχώς, αυτοί οι λογαριασμοί που αφέθηκαν στην τύχη τους τόσο ιδιωτών όσο και λοιπών πελατών και για αυτό κληθήκαμε οι πολλοί να πληρώσουμε τα σπασμένα με τις ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ και ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ αυξήσεις του επιβλήθηκαν πρόσφατα (2011).
Επανερχόμενη στο παραπάνω θέμα το 2011 με το αριθ. πρωτ. 557/14-3-2011 έγγραφό της η ΔΕΥΑΗ αναφέρει ότι το χρέος για τον παραπάνω οικισμό (ο οποίος ανήκει στην κοινότητα Τρικορύφου) έχει πλέον ανέλθει στο ποσό των 509.268,29 ευρώ από 230.504,79 ευρώ που ήταν. Μέσα δηλαδή σε λιγότερο από δύο έτη (ο λογαριασμός ύδρευσης εκδόθηκε την 26-1-2011) παρουσίασε αύξηση κατά 278.763,50 ευρώ ποσό απολύτως λογικό για τον οικισμό αυτό στο φράγμα Καλαμά που περιλαμβάνει λιγοστά σπίτια και στάβλους, ήτοι καμιά 15αριά παροχές όλες κι όλες. Με την αύξηση αυτή κατά 278.763,50 ευρώ για τα δε έτη 2009 και 2010 η κατανάλωση ανά παροχή θα έφτανε σχεδόν τα 10.000 ευρώ. Δεν σταματάει όμως εκεί η πολύφερνη νύφη (ΔΕΥΑΗ)!
Επαναλαμβάνει στο έγγραφό της ότι η τιμή χρέωσης ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά κυβικό αναφέροντας ψευδώς ότι παρόμοια σύμβαση έχει υπογράψει και ο πρώην Δήμος Σαγιάδας για υδροδότηση Ραγίου – Κεστρίνης! Η σύμβαση του πρώην δήμου Σαγιάδας ουδέποτε ανέφερε 0,50 ευρώ το κυβικό, ούτε έγινε δεκτή η μονομερής και παράνομη αύξηση την οποία θέλησε να επιβάλει για τους δικούς της κερδοσκοπικούς λόγους η ΔΕΥΑΗ.
Μειώνει την αρχική τιμή από 509.268,29 ευρώ σε 52.982,31 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τώρα με ποιον τρόπο τα αρχικά αυθαίρετα καταλογισθέντα τα μειώνει κατά 456.285,31 ευρώ και αν αυτά τα έσοδα τα έχει βεβαιώσει ήδη ή απλά εκβιάζει για να εισπράξει ότι μπορεί περισσότερο, χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Παραλείπει βέβαια στο έγγραφό της να μνημονεύσει ότι στον λογαριασμό έχει καταλογίσει και τέλη αποχέτευσης, χωρίς αυτά να υπάρχουν, καθώς και ότι έχει υπολογίσει με οικιακό τιμολόγιο (ήτοι με 5 ευρώ το κυβικό) την ποσότητα που προσμέτρησε! Παραλείπει ακόμη να αναφέρει ότι χρεώνει νέα έργα στο τιμολόγιο τα οποία προφανώς και δεν αφορούν τον συγκεκριμένο οικισμό!
Και δεν αρκούν τα παραπάνω! Η ΔΕΥΑΗ επανέρχεται εκ νέου με τον από 2-11-2011 εκδοθέντα λογαριασμό ύδρευσης, με τον οποίο για τον οικισμό αυτό με τα λιγοστά σπίτια και στάβλους, ζητάει πλέον να της καταβληθεί το ποσόν των 707.865,29 ευρώ ποσό στο οποίο έχει ανέλθει το χρέος των 509.268,29 ευρώ μέσα σε εννέα μόνο μήνες από την έκδοση του προηγούμενου λογαριασμού την 26-1-2011. Προκύπτει έτσι μια επιπλέον χρέωση ποσού 198.597 ευρώ περίπου για τις αναφερόμενες παροχές σε εννέα μήνες, ήτοι περίπου 13.000 ευρώ ανά παροχή. Προτείνοντας δε εκ νέου τη μείωση σε 76.571,29 ευρώ προκύπτει διαφορά από το προηγούμενο ζητηθέν ποσό υπόλοιπο 23.588,98 ευρώ για τις αναφερόμενες παροχές σε εννέα μήνες, ήτοι περίπου 1.500 ευρώ ανά παροχή για τους μήνες αυτούς, ποσό ούτως ή άλλως εξωπραγματικό.
Επαναλαμβάνω πως η έκδοση των αρχικών λογαριασμών και η τελική μείωση των ποσών γίνεται με κάποιον τρόπο πιθανώς εξωλογιστικό και αυθαίρετο ο οποίος δεν προκύπτει από καμία γνωστή συμφωνία μεταξύ των δύο εμπλεκομένων (Δήμος Φιλιατών και ΔΕΥΑΗ). Απλά και εκβιαστικά αναφέρεται ότι αν δεχτείτε να πληρώνετε το νερό σας με 0,50 ευρώ το κυβικό τότε και εμείς θα μειώσουμε τον λογαριασμό σας.
Η ΔΕΥΑΗ επανέρχεται και με την από 17-1-2012 συνταχθείσα εκ μέρους της προγραμματική σύμβαση προτείνει ότι η τιμή θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 0,60 ευρώ ανά κυβικό και η τελική οφειλή να διαμορφωθεί στα 76.571,29 ευρώ. Τα ίδια επαναλαμβάνει και με το αριθ. πρωτ. 312/7-2-2012 έγγραφό της αναφέροντας ότι η οφειλή είναι πλέον 707.865,29 ευρώ για το φράγμα Καλαμά και ότι η οφειλή θα διαμορφωθεί στα 76.571,29 ευρώ με αλλαγή χρέωσης κατόπιν υπογραφής της συμβάσεως με 0,60 ευρώ ανά κυβικό.


Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για έναν αγωγό ο οποίος διέρχεται ακριβώς μπροστά από τα σπίτια του Φράγματος Καλαμά, και στη συνέχεια από το ίδιο το φράγμα, η ΔΕΥΑΗ ζητάει να καταβάλουν οι κάτοικοι, και ο Δήμος Φιλιατών γενικότερα, 0,60 ευρώ το κυβικό, τα οποία θα πρέπει να είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ!!


Υπάρχουν όμως οι παρακάτω εύλογες απορίες:
Με ποια μελέτη κατέληξε η ΔΕΥΑΗ ότι το κόστος του νερού το οποίο προέρχεται από την γειτονική Σκέφαρη, η οποία ανήκει στον Δήμο Φιλιατών, κοστίζει 0,60 ευρώ το κυβικό στα λίγα σπίτια και τους σταύλους και ζητάει να καταβάλουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 1.500 ευρώ το έτος ανά παροχή?


Σε ποια έξοδα στα οποία υποβάλλεται η ΔΕΥΑΗ στηρίζει την απαίτηση της αυτή? Έκανε μελέτη για το κόστος συντήρησης του αγωγού και την ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου και διαπίστωσε ότι τόσο αντιστοιχεί να πληρώσουν οι κάτοικοι? Σε άλλα έξοδα έτσι κι αλλιώς δεν υποβάλλεται αφού δεν έχει την συντήρηση του εσωτερικού δικτύου ούτε παρέχει κάποια άλλη υπηρεσία!!
Από πού περίμενε να εισπράξει τα 707. 865,29 ευρώ που καταλόγισε αρχικά? Ο Δήμος Φιλιατών δεν εισπράττει τόσα από τα 47 χωριά που έχει στην υπηρεσία ύδρευσής του! Από πού περιμένει να εισπράξει τα 23.588,98 ευρώ για τις αναφερόμενες παροχές σε εννέα μήνες, ποσό το οποίο προκύπτει από την αυθαίρετη επιβολή τιμής 0,60 ευρώ ανά κυβικό?
Πως γίνεται η ΔΕΥΑΗ, και ο Δήμος Ηγουμενίτσας γενικότερα, να ανεβοκατεβάζει τις τιμές στις χρεώσεις τις ύδρευσης, χωρίς να έρχεται σε συμφωνία και να υπογράφει συμβάσεις με τους ενδιαφερόμενους? Η λογική του ότι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας είναι για γέλια τουλάχιστον αφού κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν αποφασίζει από μόνο του για διμερείς συμφωνίες!!
Θα καταλάβουν ποτέ κάποιοι , αιρετοί και μη, ότι η ΥΔΡΕΥΣΗ είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ υπηρεσία και πρέπει να δικαιολογείται με αντίστοιχα έξοδα η τιμή που επιβάλλεται και όχι με τη λογική του τόσα μου λείπουν άρα τόσα θέλω και να εισπράξω με την οποία λειτουργεί η ΔΕΥΑΗ!!


Πως άλλωστε νομίζετε ότι έφτασε αυτή η χώρα στον πάτο!!!!!!
Κάποιοι την έσπρωξαν με χέρια και με πόδια!!!
Η απορία όμως, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει??
Ποιος θα πληρώσει το κάγκελο???
Για την ΔΕΥΑΗ πάντως θα υπάρξει και συνέχεια!! Είναι πολύφερνη η νύφη όπως αρχικά ανέφερα και αξίζει την προσοχή μας!!!



Κωστάρας Σταύρος
ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ  ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.